Cross border trends in de bungalowmarkt

Haarlem, Netherlands - 5 december 2016

Haarlem, 5 december 2016 – De bungalowmarkt is al jaren een verzadigde markt waarbij de gemiddelde bezettingsgraad nog onder de 30 procent ligt. Om deze bezetting te verhogen heeft BookerZzz, het bedrijf achter boeking website BungalowSpecials.nl, inmiddels zijn vleugels uitgeslagen naar het buitenland. Het afgelopen jaar is het boekingsgedrag tussen de verschillende labels onder de loep genomen, met als uitkomst een aantal noemenswaardige trends. 

Wie heeft de grootste portemonnee?

Op vakantie gaan kost natuurlijk geld, maar wie is er bereid om het diepst in de buidel te tasten? Dat zijn de Engelsen. De gemiddelde reissom op HolidayParkSpecials ligt namelijk 25,5% hoger in vergelijking met de Nederlanders die wat meer de hand op de knip houden. Naast de Engelsen wordt Nederland voorbijgelopen door de Duitsers die niet alleen langere, maar ook duurdere vakanties boeken. De reissom ligt 9,5% hoger dan op het Nederlandse label.

Deze verschillen in de hoogte van de reissom zijn vooral te verklaren door het eerder genoemde feit dat Duitsers langere vakanties boeken die ook duurder zijn. Daarnaast geven de Duitsers en Engelsen vaak de voorkeur aan de luxere vakantieparken en verblijfsaccommodaties.

Duitsers gaan het langste op vakantie

Hoelang we op vakantie gaan is echt afhankelijk per land. De Duitsers boeken de meest lange vakanties. Onze Oosterburen boeken vakanties met een gemiddelde duur van 5,32 dagen. De Belgen gaan iets eerder huiswaarts, namelijk na 4,28 dagen en de Nederlander vormt de middenmoot met een gemiddelde duur van 4,77 dagen.

De Duitsers boeken niet alleen de langst durende vakanties, maar zijn er ook als eerste bij. Gemiddeld wordt er 67 dagen voor vertrek geboekt, terwijl de Nederlands en Belgen wat dichter op het moment van vertrek zitten met respectievelijk 55 en 58 dagen.

Wie vult zijn winkelkarretje?

De Engelsen mogen dan de grootste portemonnee hebben, Nederlanders lopen aan kop door het winkelkarretje het meest te vullen. Maar liefst 37% van alle Nederlandse boekingen op BungalowSpecials.nl bevat één of meerdere extra’s. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld bedlinnen of eindschoonmaak. Voorheen waren de Nederlanders meer prijsbewust.

De grootste learnings

Cross border gaan is niet iets wat in een nacht gebeurt. Vele zaken gaan in het buitenland anders dan in Nederland. Toch biedt het internationaliseren van een bedrijf vele voordelen. Zo heeft BookerZzz haar marktpotentieel vergroot en genereren de buitenlandse merken hogere marges. Ook is er gekeken naar het long tail aanbod. Dit wordt door de internationalisering veel langer. Veruit de belangrijkste learning was de verbetering van de liquiditeit. Doordat het product in meerdere landen wordt aangeboden die allemaal verschillende vakantieperioden hebben, werd de liquiditeit en gemiddelde bezettingsgraad verbeterd.

Meer weten? Kijk voor alle trends en statistieken op bungalowspecials.nl/cross-border-trends.html

Downloads
NL – Haarlem (HQ) Contact
  • NL – Haarlem (HQ) Kennemerplein 16
    2011 MJ - Haarlem